Mitől sárgul a fogad?

Mitől sárgul a fogad?

A reklámok, a magazinok fényképes anyagai és a filmvásznon hófehér, hollywood-i mosolyt villantó sztárok mellett néha még akkor is sárgának érezzük a fogsorunkat, ha amúgy egészséges  csontfehér színben pompáznak. De van, amikor jogos az aggodalom és a fogunk vagy egy egészségügyi probléma, vagy valami külső hatás miatt igazából már a világossárga színbe hajlik. Lássuk, mik az okai és mit tehetünk ellene. 

​​

​​Genetikai adottságok:

Az ember bőrének, hajának színét a bennük található pigmentek fajtája és mennyisége határozza meg, amin ugyan tudunk festéssel, napozással vagy kifejezetten káros beavatkozásokkal változtatni, de alapvetően genetikailag kódoltak. Így van ez a fogakkal is : nem mindenkinek ugyanolyanok. Vannak, akiknek természet adta hófehér színben ragyognak, míg mások bármit tesznek, csak a szürkés-fehér árnyalatot tudják elérni a csontozatuknál. Ebben az esetben, ha nem akarunk drasztikus megoldást alkalmazni -ami később akár komoly mellékhatásokkal is járhat-, akkor a lényeg, hogy a lehető legkörültekintőbben ápoljuk a fogsorunkat, ami sárga így sem lesz, maximum egy kicsit másfajta fehér - de egészséges. 

Ételek: 

A fogsorunk folyamatosan olyan külső hatásoknak van kitéve, melyek szennyezik és gyakran át is színezik, vagy megsértik a felületét. Ez azonban felületi elváltozás és ha nem jelentősen elhanyagolt állapottal állunk szemben, akkor mindennapos odafigyeléssel megfordítható. Az olyan italok, mint a kávé a vörösbor, vagy például a curry-s ételek  folyamatos fogyasztása mellett úgy tűnhet ez a helyzet állandó, de valójában könnyűszerrel orvosolható, még akkor is, ha dohányzunk mellette. Ha nem akarunk lemondani a reggeli feketénkről vagy az esti egy deci borunkról, akkor célszerű olyan finom eszközt használni, mint az ultrahangos fogkefe, ami gyengéden szedi le a fogak felszínére rakódott lepedéket. Ha úgy érezzük, akár napközben is nekiállhatunk a pár perces tisztításnak ha például fontos tárgyalásra igyekszünk a presszónk elfogyasztása után. 

Egészségügyi problémák:

A fog, íny felett kiemelkedő része egy sárgás színű dentinből és az azt körülvevő zománcból áll, aminek vastagsága születési adottság. Ez a zománc felel többek közt a fog színéért is : ha vastagabb, akkor a fogak fehérebbnek látszanak, ha vékonyabb, akkor sárgásabbnak. Ha ez a rész valamilyen okból elvékonyodik, akkor már keményebb megoldást kell keresnünk a megfelelő napi tisztításnál. A zománcot rengeteg külső hatást sértheti : túl savas ételek, italok rendszeres fogyasztása vagy az álmunkban való fogcsikorgatás. Ebben az esetben orvosi beavatkozás szükséges, valamint a szokásaink megváltoztatása. A zománc elvékonyodását és a fog sárgulását emellett belső problémák is okozhatják, melyeknek kivizsgálása és gyógyítása szintén orvosi feladat, míg a napi ápolás a mi reszortunk marad. A gyógyulási időszak alatt pedig kiemelten fontos a teljes körű és a fognak sem megerőltető tisztítás. 

 

Vissza a blogba